9 совети за избор на заптивки гумен материјал?

Кои се важните фактори што треба да се земат предвид при изборот на вистинскиот материјал за запечатување за нанесување?

Преференцијална цена и квалификувана боја

Достапност на пломби

Сите фактори на влијание во системот за запечатување: пр. Температурен опсег, течност и притисок

Сите овие се важни фактори што треба да се земат предвид во вашиот систем за запечатување. Ако се познати сите фактори, ќе биде лесно да се изберат соодветни материјали.

Сепак, предуслов е материјалот да биде издржлив. Затоа, првото нешто што треба да се разгледа е техничката изведба. Да почнеме со факторите на изведба.

Lifeивотниот век и цената на системот се важни фактори што треба да се земат предвид. Сите фактори ќе влијаат на перформансите на вашата апликација. Многу е важно да се разгледаат факторите на дизајнирање според апликацијата. Ова ги вклучува користените материјали, формата на хардверот и процесот на производство. Во исто време, треба да се земат предвид факторите на животната средина, вклучувајќи притисок, температура, време, монтажа и медиум.

Еластомер

Еластомерите се популарни поради нивната добра еластичност. Еластичноста на другите материјали не може да го достигне истото ниво.

Повторната употреба на еластомер е тешка и скапа. Другите материјали, како што се полиуретан и термопластични материјали, имаат многу поголема носивост на притисок од еластомерите.

Гумени материјали може да се користат во различни различни апликации.

Важните механички својства вклучуваат

● еластичен
● цврстина
Strength Цврстина на истегнување

Други важни карактеристики вклучуваат

Set комплет за компресија
● отпорност на топлина
● флексибилност на ниска температура
● Хемиска компатибилност
Resistance Отпорност на стареење
Resistance Отпорност на абење

Најважната карактеристика е еластичноста на гумените материјали. Ајде да дознаеме повеќе за ова.

Еластичноста е резултат на вулканизација. Еластомерните материјали, како што е вулканизирана гума, ќе се вратат во првобитната форма доколку се деформираат.

Нееластичните материјали, како што е невулканизирана гума, не можат да се вратат во првобитната состојба доколку се деформираат. Вулканизација е процес на претворање на гума во еластомерен материјал.

Изборот на еластомер главно се базира на:

● работен опсег на температура
. Отпорност на течност и гас
Resistance Отпорност на временски услови, озон и ултравиолетово


Време на објавување: Јан-19-2021 година